طراحی استراتژی کسبوکار در مشهد در سادهترین شکل ابزاری برای کمک به افراد برای دستیابی به اهداف تجاریشان است. یک استراتژی کسب و کار، تمام اصولی که برای بسیاری از تصمیمات سازمانی نیاز است مانند استخدام کارمندان جدید و یا توسعه محصولات جدید، فراهم میکند.
همچنین این فرآیند به افراد کمک میکند تا روشها و تاکتیکهایی که باید در کسبوکارشان متناسب با اهدافشان در نظر بگیرند، پیادهسازی کنند. با اینحال طراحی استراتژی کسب و کار که مطابق با چشماندازی که برای سازمان خود در نظر دارید، روشی زمانبر است.
بههمین خاطر در این مطلب ما دربارهی استراتژی کسب و کار چیست، انواع استراتژی های کسب و کار، تدوین استراتژی کسب و کار و تفاوت استراتژی کسبوکار با مدل کسبوکار صحبت میکنیم و نمونه استراتژی کسبوکار را بررسی میکنیم تا به شما در ایجاد ایده برای شرکتتان کمک شود. با اینحال فراموش نکنید اگرچه درک استراتژی تجاری در کلانشهرها بهویژه طراحی استراتژی کسبوکار در مشهد از نظر تئوری ساده است؛ اما توسعه یک استراتژی تجاری خوب و واقعی کار آسانی نیست.
استراتژی کسب و کار چیست؟
استراتژی کسب و کار در اصل یک طرح جامع سازمانی است. این طرح همان چیزی است که مدیریت یک شرکت را برای دستیابی به اهداف استراتژیک خود تدوین و اجرا میکند. اساساً طراحی استراتژی کسبوکار بلند مدت و براساس روشهای استراتژیک مخصوص آن شرکت است.
این طرح بلند مدت شامل یک طرح کلی از تصمیمات و اقدامات استراتژیک است که یک شرکت برای رسیدن به اهداف کلیدی تجاری خود چه باید انجام دهد و این استراتژی تجاری بهعنوان یک چارچوب مرکزی برای مدیریت کل شرکت عمل خواهد کرد.
در واقع زمانیکه این چارچوب تعریف میشود، مدیریت و کل مجموعه باید کاملاً مطابق با آن پیش بروند. در نتیجه این به بخشهای مختلف در یک کسبوکار کمک میکند تا با همدیگر براساس آن اقدامات کار کنند و اطمینان حاصل شود که تمام تصمیمات توسط کل سازمان حمایت میشود.
توجه داشته باشید که استراتژی کسب و کار با اهداف و ماموریتهای یک شرکت تفاوت دارد. بهعنوان مثال آمازون میخواهد «مشتری محورترین شرکت زمین باشد»، این یک استراتژی نیست، بیشتر چشماندازی است که استراتژیهای اتخاذ شده در این شرکت آن را ارائه میدهد و چارچوبی را ایجاد میکند که شرکت براساس آن استراتژی توسعه مییابد.بهطورکلی استراتژی کسبوکار طرحی است که چگونگی دستیابی یک شرکت یا سازمان به اهداف و مقاصد خود را مشخص میکند. این شامل تجزیه و تحلیل محیط داخلی و خارجی، شناسایی منابع خلق ارزش و انتخاب بهترین راه برای رقابت در بازار است. این در حالی است که یک استراتژی تجاری میتواند به یک شرکت کمک کند تا نسبت به رقبای خود مزیت رقابتی کسب کند و ذینفعان خود را راضی نگه دارد.
نمونه استراتژی کسبوکار
طراحی استراتژی کسبوکار یک برنامه راکد و ثابت نیست که بتوان آن را در هر موقعیتی اعمال کرد. بلکه طرحی پویا و منعطف است که نیاز به تجدیدنظر و بازنگری مستمر با توجه به شرایط و فرصتهای متغیر بازار دارد. برای پیادهسازی طراحی استراتژی کسب و کار در مشهد به نمونههای زیر دقت کنید:
- فروش متقابل محصولات بیشتر: این یک استراتژی است که شامل فروش محصولات یا خدمات اضافی به همان مشتری وفادار و دائمی برای افزایش ارزش است. بهعنوان مثال آمازون در راستای فروش متقابل، محصولات مرتبط با خریدهای قبلی یا سابقه جستجوی مشتری را پیشنهاد میکند.
- افزایش تمایل به پرداخت: این یک استراتژی است که شامل افزایش ارزش درک شده یک محصول یا خدمات است، بهطوریکه مشتریان مایل به پرداخت هزینه بیشتر برای آن هستند. مثلاً اپل از این استراتژی استفاده میکند تا با ارائه طراحی، عملکرد و تصویر برند با کیفیت بالا، قیمتهای بالاتری را برای محصولات خود مانند آیفون، آیپد و مکبوک دریافت کند.
- تمرکز بر یک بازار خاص: این یک استراتژی است که شامل هدف قرار دادن بخش خاصی از مشتریان با نیازها یا ترجیحات منحصربهفرد و ارائه یک راهحل سفارشی به آنها است. بهعنوان مثال، نتفلیکس از این استراتژی برای پیشنهادهای دیدن فیلم و سریال جدید براساس ترجیحات تماشای کاربران استفاده میکند.
مقالات مرتبط » بهترین شرکت تبلیغاتی مشهد کدام است؟انواع استراتژی های کسب و کار در مشهد
در حالیکه هدف کسبوکارها ممکن است یکی باشد؛ اما بسته به بخشها و پیچیدگی سازمانی هر شرکت دارای سطوح و انواع استراتژی های کسب و کار است. اگرچه سطوح مختلفی از انواع استراتژی کسبوکار وجود دارد اما کارشناسان 4 سطح رایج از انواع استراتژی کسبوکار را در یک شرکت پیشنهاد میکنند که عبارتند از:
- استراتژی سطح شرکت: این بالاترین سطح استراتژی است که تعریف میکند در چه مجموعهای از کسبوکارها یا صنایع باید رقابت کنید، چگونه منابع را بین آنها اختصاص دهید و چگونه بین آنها همافزایی ایجاد کنید. بهطورکلی یک استراتژی سطح شرکتی میتواند شامل تصمیمگیری در مورد ادغام، واگذاری (داراییها یا سرمایهگذاریها)، داراییها و شراکت باشد.
- استراتژی واحد تجاری: این سطحی از استراتژی است که نحوهی رقابت در هر کسبوکار یا صنعتی مجزایی را که شرکت در آن فعالیت دارد، توصیف میکند. استراتژی واحد تجاری شامل تصمیمگیری در مورد تمایز محصول، مدیریت مالی، تقسیمبندی بازار، نوآوری و برند تجاری باشد.
- استراتژی سطح عملکردی: این سطحی از استراتژی است که بر چگونگی بهینهسازی عملکرد هر یک از وظایف یا بخشها مانند بازاریابی، مالی، عملکردها، منابع انسانی و غیره در یک واحد تجاری تمرکز دارد. یک استراتژی سطح عملکردی میتواند شامل تصمیمگیری در مورد فرآیندها، سیاستها، سیستمها، مهارتها و قابلیتها باشد.
- استراتژی سطح عملیاتی: این سطحی از استراتژی است که به فعالیتها و وظایف روزانه شرکت، مانند تولید، توزیع، فروش، خدمات مشتری و غیره میپردازد. یک استراتژی سطح عملیاتی میتواند شامل تصمیمگیری در مورد برنامهها وبودجهها باشد.
تدوین استراتژی کسب و کار در مشهد
تدوین استراتژی کسب و کار به مشاغل کمک میکند تا برنامهی واضح و عملی برای چگونگی دستیابی به اهداف و مقاصد تجاری خود ایجاد کنند و اقدامات و منابع را با اولویتهایشان هماهنگ سازند. اگرچه تدوین و طراحی استراتژی کسبوکار در مشهد یک فرآیند چالش برانگیز است اما با در نظر گرفتن فاکتورهای زیر میتوانید تدوین استراتژی کسبوکار را انجام دهید.
- تجزیه و تحلیل عملکرد کسبوکارتان براساس نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها
- تجزیه و تحلیل عملکردتان براساس وضعیت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فناوری، زیست محیطی و قانونی
- شفافسازی ماموریت، چشمانداز و ارزشهای کسبوکارتان در بلندمدت
- شناسایی بازار هدف براساس جمعیتشناسی، جغرافیا، روانشناسی و غیره
- تجزیه و تحلیل رقابت براساس رقابت صنعت، تهدید تازه واردان و تهدید سابقهداران
- اجرا و پیادهسازی استراتژی در زمینهی توسعه محصول یا خدمات، نوآوریها، قیمتگذاری، توزیع، بازاریابی و...
- رصد و بررسی شاخصهای کلیدی عملکرد، معیارها، بازخوردها و غیره برای ارزیابی پیشرفت
طراحی استراتژی کسب و کار آنلاین فرآیندی است که نشان میدهد چگونه یک کسبوکار آنلاین به اهداف و مقاصد خود در بازار دیجیتال دست مییابد. این شامل ایجاد و اجرای طرحی برای نحوهی شروع، راهاندازی، رشد یک کسب و کار آنلاین، تجزیه و تحلیل محیط داخلی و خارجی، شناسایی منابع و انتخاب بهترین راه برای رقابت آنلاین است. برخی از مراحل و جنبههای موجود برای طراحی استراتژی کسبوکار در مشهد بهصورت آنلاین عبارتند از:
- انتخاب مدل کسب و کار: در این مرحله شما تصمیم میگیرید چه نوع کسبوکار آنلاینی مانند تجارت الکترونیک، ارائهدهنده نرمافزار، میزبانی وب، تولید محتوا و... را قصد دارید راهاندازی کنید و چگونه از آن درآمد کسب کنید. کسبکار آنلاین باید شامل فروش محصولات، خدمات، تبلیغات و یا اشتراک باشد.
- شناسایی بازار هدف: در این مرحله از طراحی استراتژی کسب و کار باید تحقیق و مشخص کنید که مشتریان ایدهآل شما چه کسانی هستند و نیازها و ترجیحات آنها چیست و چگونه میتوانید بهصورت آنلاین به آنها دسترسی پیدا کنید.
- تجزیه و تحلیل رقابت: در این مرحله از طراحی استراتژی کسب و کار باید مشخص کنید که رقبای مستقیم و غیرمستقیم شما چه کسانی هستند؟ نقاط قوت و ضعف آنها چیست؟ و چگونه میتوانید خود را از آنها متمایز کنید.
- مشخص کردن استراتژیهای منابع: در این مرحله باید مشخص کنید که محصولات یا خدماتی که میخواهید بهصورت آنلاین عرضه کنید از کدام تأمینکنندگان یا تولیدکنندگان تهیه میشود یا قرار است خودتان آنها را بسازید یا ترکیبی از هر دو است؟ همچنین باید کیفیت، هزینه و در دسترس بودن منابع خود را در نظر بگیرید.
تفاوت استراتژی کسبوکار با مدل کسبوکار
برای پیادهسازی و طراحی استراتژی کسبوکار در مشهد باید تفاوت استراتژی کسبوکار با مدل کسبوکار را بدانید. مدل کسبوکار و استراتژی کسبوکار دو مفهوم مرتبط اما متمایز هستند که نحوهی عملکرد و رقابت یک شرکت در بازار را توصیف میکنند.
مدل کسب و کار یک ساختار کلی از نحوهی ایجاد ارزش و کسب درآمد در شرکت است، در حالیکه استراتژی کسبوکار یک برنامه عملی است که چگونگی دستیابی شرکت به اهداف و مقاصد خود را مشخص میکند.
یک مدل کسبوکار به این سوال پاسخ میدهد: چه خدماتی به مشتریان خود ارائه میدهید؟ چگونه باید آن را عرضه کنید؟ و از این خدمات چه چیزی به دست میآورید؟ یک مدل کسبوکار شامل جزئیاتی مانند اصول و معیارها، بازار هدف، جریانهای درآمد، ساختار هزینه، کانالهای توزیع و روابط با مشتری است. یک مدل کسبوکار را میتوان با چارچوبی مانند بوم مدل کسب و کار (Business Model Canvas) نشان داد.
از آنطرف یک استراتژی کسبوکار به این سؤال پاسخ میدهد: کجا رقابت کنید؟ چگونه رقابت داشته باشید؟ و اصلا چرا رقابت میکنید؟ استراتژی کسبوکار شامل تصمیماتی مانند ماموریت و چشمانداز، اهداف استراتژیک، مزیت رقابتی، برنامههای احتمالی و تخصیص منابع است. یک استراتژی تجاری را میتوان با چارچوبی مانند الماس استراتژی (Strategy Diamond) نشان داد.
با اینحال یک مدل کسب و کار و یک استراتژی تجاری بههم مرتبط و وابسته هستند. یک مدل کسبوکار تحت تأثیر محیط خارجی و قابلیتهای داخلی شرکت است که توسط استراتژی کسبوکار شکل میگیرد. از آن طرف استراتژی کسبوکار تحت تأثیر عملکرد و پتانسیل شرکت است که توسط مدل کسبوکار تعیین میشود. بنابراین برای پیادهسازی و طراحی استراتژی کسبوکار در مشهد باید مدل کسبوکار و طراحی استراتژی کسب و کار خود را برای ایجاد و حفظ ارزش هماهنگ سازید.
من برای کسب و کارم نیاز به تیزر تبلیغاتی دارم لطف میکنید هزینه ساخت تیزر تبلیغاتی رو به من اعلام کنید؟
شیما عزیز
جهت بررسی دقیق این موضوع می توانید به صفحه ساخت تیزر تبلیغاتی در مشهد مراحعه کنید.